Voorpagina Voorwoord MEE West-Brabant Week tegen Eenzaamheid - Mijn Buurt Inwoners Ondersteuning Roosendaal Geldzorgen? Zoek tijdig hulp - Tabitha krijgt de hulp die ze nodig heeft WijZijn Traverse Groep Mantelzorg Roosendaal Eropaf-Team - Welzijn op Recept Kibeo - Muller Zorg Kibeo Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid St. Algemene Hulpdienst Roosendaal - Buurtgezinnen Roosendaal Bijna een eeuw zorg St. Elisabeth Roosendaal
in de gemeente Roosendaal

Door naar elkaar om te kijken, kun je het verschil maken

In elke wijk of buurt wonen mensen die ondersteuning nodig hebben maar hier zelf niet om kunnen of durven vragen. Ze leiden vaak een teruggetrokken leven en zijn lastig te bereiken. Als je je zorgen maakt over iemand in jouw buurt, dan kun je contact opnemen met Inwonersondersteuning Roosendaal. Het Eropaf-Team gaat dan een kijkje nemen.

“We krijgen wekelijks meldingen van verschillende partijen, zoals oplettende buren, de woningcorporatie, de wijkagent of maatschappelijk werker. Zodra een melding binnenkomt, gaan we eropaf. Niet iedereen is direct blij met onze komst. Veel mensen kunnen of willen zelf geen hulp vragen, zélfs als ze het nodig hebben. Door ondersteuning te bieden aan deze kwetsbare inwoners kunnen problemen vroegtijdig worden aangepakt”, aldus Maureen Kalker en Marissa Drijdijk van het Eropaf-Team.

Ervaring Joke

“Een jaar geleden belden we aan bij Joke. Ze kwam haast niet buiten en de buren maakten zich zorgen om haar. Eenmaal met haar in gesprek bleek dat ze last had van depressies en bang was om naar buiten te gaan.

Na een verwijzing van de huisarts ging Joke in therapie en wekelijks had ze een gesprek met een maatschappelijk werker. Stapsgewijs pakte ze het leven weer op en leerde ze goed voor zichzelf te zorgen.”

Jouw betrokkenheid kan het verschil maken in het leven van een ander. Maak je je zorgen over iemand in de buurt, bijvoorbeeld vanwege veranderingen in gedrag of verwaarlozing? Meld dit bij Inwonersondersteuning Roosendaal via 0165 750050 of [email protected]. Of kom naar onze inloopspreekuren.


Door Welzijn op Recept kwam Piet weer in beweging

In de gemeente Roosendaal maken 12 huisartsenpraktijken gebruik van Welzijn op Recept, waarbij ze patiënten doorverwijzen naar een welzijnscoach. Wat is Welzijn op Recept en hoe draagt het bij aan onze gezondheid? Welzijnscoach Nadine Schut vertelt erover.

Hoe werkt het?

Nadine: “Soms zitten mensen niet lekker in hun vel. Ze hebben bijvoorbeeld hoofdpijn, stress of slapen slecht. Als de huisarts geen lichamelijke oorzaak vindt, kan hij doorverwijzen naar Welzijn op Recept. Daarna neem ik contact op voor een eerste afspraak. Dat kan in de huisartsenpraktijk, maar ook bij iemand thuis. Samen gaan we op zoek naar wat iemand leuk vindt. Denk aan nieuwe mensen ontmoeten, lekker sporten of aan de slag gaan met een oude of nieuwe hobby. Nieuwe mensen ontmoeten kan spannend zijn. Daarom ga ik de eerste keer vaak mee. Daarna neem ik af en toe contact op om te vragen hoe het gaat.”

Wat levert het op?

Het resultaat van Welzijn op Recept is dat inwoners meer plezier in het leven krijgen en weer zin hebben in de toekomst.

Een mooi voorbeeld is Piet, die zich vorig jaar angstig en onzeker voelde en hulp zocht bij zijn huisarts. Dankzij Welzijn op Recept leerde hij zijn gedachten beter te ordenen en heeft hij nu een maatje via Wonen+, met wie hij dagelijks een wandeling maakt.

Welzijn op Recept heeft zijn leven positief beïnvloed, waardoor hij nu ook beter slaapt.

Voor wie is het?

Welzijn op Recept is voor alle inwoners van 18 jaar en ouder die hun leven een positieve draai willen geven. De hulp van de welzijns­coach is gratis, maar een verwijzing van de huisarts is wel nodig (alleen via de 12 aangesloten huisartsenpraktijken).

Voor meer informatie neem je contact op met Inwonersondersteuning Roosendaal via 0165 750050 of [email protected]. Of kom naar onze inloopspreekuren.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: