Het belang van een testament
Het opstellen van een testament kan mensen veel familieleed én geld besparen. “Wie dan leeft, wie dan zorgt”, wordt wel-
eens gezegd. Toch kan het leven van een achterblijvende partner na een overlijden, los van alle verdriet en rouw, door het ontbreken van een testament op een regelrecht drama uitlopen.
"Wie dan leeft, wie dan zorgt"
Door diverse wetswijzigingen in de afgelopen decennia, is het vaak onduidelijk hoe het erfrecht nu eigenlijk wettelijk is geregeld. Daarnaast zorgt het opstellen van een testament ervoor dat mensen vooraf al precies weten waar ze aan toe zijn wanneer een dierbare wegvalt.
Misvattingen over testamenten
Ook wordt bij verhalen over testamenten, erfenissen en nalatenschappen vaak onterecht gedacht dat het iets is voor vermogende mensen. Niet iedereen heeft kapitaal in geld op de bank opgebouwd, maar denk ook aan een eigen huis dat (bijna) hypotheekvrij is. Ook dat is vermogen waarover (eventueel) erfbelasting verschuldigd is.
In de wet is inmiddels geregeld dat bij het overlijden van één van de ouders, de overblijvende ouder en de kinderen samen erven. De langstlevende is eigenaar van alle eigendommen en de kinderen zijn weliswaar erfgenaam maar krijgen nog niets in handen. Ze krijgen een soort tegoedbon op de overblijvende ouder. Door het ontbreken van een testament, kan het overlijden van een partner tot een financieel drama voor de achterblijvers leiden.
Erfbelasting betalen
De nog levende partner heeft weliswaar een grote vrijstelling van erfbelasting, maar deze ouder moet de erfbelasting over de erfdelen van de kinderen al wel direct afrekenen. Zo’n acht maanden na het overlijden van een partner ligt de blauwe envelop op de deurmat.