Handbikester
Laura de Vaan

Para-cycling weekend
30 en 31 mei

Het laatste weekend van mei staat Het Lint in Leidsche Rijn compleet in het teken van fietsen met het UCI Para-cycling weekend en op zondag ook nog eens het Utrechts Tijdrit Kampioenschap. Paralympische renners uit heel Europa komen naar Utrecht voor een tandem en handbike criterium en tijdrit op het Lint waarbij het draait om het behalen van UCI-punten. En deze zijn gewild in het jaar voorafgaand aan de Paralympics in Rio 2016! Dus deelname van internationale toppers is gegarandeerd. Kijk op: paracyclingutrecht.nl

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hoe ben je je fysiek beperkt geraakt?

“Op mijn 16de heb ik een misstap van de trap gemaakt. Zonder te vallen heb ik mijn enkelbanden opgerekt. Dat is niet zo spannend, maar mijn lichaam heeft hierop gereageerd met het Complex Regionaal Pijnsyndroom. Een syndroom waarbij de pijn voor een bewegingsbeperking zorgt.”

Was sporten altijd al zo belangrijk voor je?

“Ja, maar meer recreatief met een competitief tintje. Ik had geen ambitie om topsport te bedrijven.”

Welke rol had sport tijdens jouw revalidatie?

“Ik zeg wel eens dat ik eerder in een sportrolstoel zat, dan een gewone rolstoel. Ik werd na een paar weken al knettergek dat ik niet kon sporten. Via een kennis kwam ik bij het tennissen uit, maar dit bleek te belastend. Op zoek naar iets ander ben ik bij het handbiken uitgekomen.”

Wat betekent de komst van de Tour voor andere wielerdisciplines?

“Voor ons betekent het dat er weer eens een internationaal evenement, het Para-cycling weekend, naar Nederland komt. Dat is al een tijd geleden en dat maakt het heel bijzonder. Ik neem op 30 en 31 mei deel aan zowel de wegwedstrijd als de tijdrit.”

Wat zijn je verwachtingen

“Ik heb niet echt verwachtingen. Ik hoop op een mooie, internationale wedstrijd, die goed bezocht is, waar veel Nederlanders en veel buitenlandse deelnemers aan de start staan.”

Bij het aangepast sporten zie je vaak dat er pas op een latere leeftijd wordt ingestroomd. Wat doe jij om jongeren met een fysieke beperking aan te sporen om te gaan sporten?

“Ik ben ambassadeur bij het Project Move Forward. Dit is een project om niet alleen jongeren, maar alle mensen met een beperking aan het bewegen te krijgen. Ik heb zelf ervaren wat het sporten voor mij betekent. Toen ik begon leverde het eigenlijk alleen maar gezondheidsvoordelen op. Ik kreeg minder last van mijn beperking en dat wil ik andere mensen ook graag laten ervaren.”

Laura de Vaan is een gedreven handbikester die aan meerdere EK’s, WK’s en zelfs de Paralympische Spelen heeft meegedaan. Daarnaast is zij promovenda aan de faculteit Letteren van de Universiteit Nijmegen en is zij ambassadrice van Move Forward.