“Als Tourmaker
maak je hét verschil”

Ruim 2000 vrijwilligers, de Tourmakers, zorgen voor een groots, gastvrij en veilig Grand Départ. Randstad Nederland is de HR-partner van Utrecht 2015 en verzorgt de werving, selectie, begeleiding en planning van deze Tourmakers. Monica van Zeijl is manager events bij Randstad Hospitality en vertelt waarom het zo uniek is om Tourmaker te zijn. “Als Tourmaker ben je hét gezicht tijdens de Tourstart. Samen met je team verzorg je een gastvrije ontvangst voor alle bezoekers en dat zijn er nogal wat. Samenwerken, doorzetten, meedenken, verantwoordelijkheid nemen en oplossingen verzinnen. Een unieke en verrijkende ervaring.”

Vrienden voor het leven

Monica was zelf vrijwilliger bij de Olympische Zomerspelen in Sydney en de Winterspelen in Salt Lake City. “Je maakt dingen mee die je niet zult kunnen uitleggen aan mensen die er niet bij geweest zijn. Tegen de Tourmakers zeggen wij: je krijgt vrienden voor het leven, en dat is ook zo. Een aantal mensen uit mijn team in Sydney spreek ik nog steeds.”

sfeer proeven

Op 22 juni is er voor alle 2000 Tourmakers een inspiratiesessie. Zo leert iedereen elkaar kennen, proeven ze de sfeer en worden ze voorbereid op hun functie. Voor alle functies geldt dat gastvrijheid vooropstaat. Of je nu het publiek ontvangt of bezig bent met op- en afbouw.”

Lees verder en ontmoet elders in deze festivalkrant twee Tourmakers!

 

een fietsende
bloemlezing

koers onder de Dom door
waaier uit met al je aderen
maak kroonluchters van je spaken
zwaai van zweet een dwaalspoor

Gedicht 3, Peter Drehmanns, november 2014

Iedereen kent ze wel, zet je je fiets op het station, zit er bij terugkomst zo’n mooi hoesje om je zadel. Om je naar de sportschool om de hoek te verleiden of simpelweg met een aankondiging van de jaarlijkse braderie.

Poëzie verspreiden

Gildemeester van het Utrechtse Dichtersgilde, Alexis de Roode, zag in deze zadelhoesjes een originele manier om zijn liefde voor de poëzie te verspreiden. Om hiermee de dichtkunst onder de aandacht te brengen van alle Utrechters. In totaal verschijnen er 12 bijzondere fietsgedichten op zadelhoesjes.

Laat je verrassen!

Misschien heb je er al één gezien. De zadelhoesjes met iedere maand een unieke ode aan de fiets worden al vanaf september 2014 verspreid in Utrecht. Iedere maand is het opnieuw een verrassing waar de hoesjes verspreid worden in de Domstad. Van elk van de 12 gedichten en zadelhoesjes worden enkele exemplaren bewaard. Deze worden pas in de laatste 10 dagen voor de Tourstart verspreid. Zo zorgt het dichtersgilde tijdens Le Grand Départ voor een bonte fietsende bloemlezing.

Alexis de Roode is gildemeester van het Utrechtse Dichtersgilde. Dit gilde bestaat uit 13 stadsdichters, die ieder minimaal twee dichtbundels hebben uitgegeven. Gezamenlijk hebben zij de taak om Utrecht met poëzie te verrijken.