La Caravane d’Utrecht
vrijdag 3 juli

Als culturele variant op de Caravane Publicitaire (reclamekaravaan), die in de Tour de France aan het peloton vooraf gaat, trekt op de vooravond van Le Grand Départ Utrecht een carnavaleske fietsende en rollende parade dwars door de stad. In een bonte processie van allerlei fantastische installaties met rijwielen in alle soorten, maten en functies. Omgeven door muziek van fanfares, harmonieorkesten, brass bands uit heel Utrecht.

Van, voor en door de stad

La Caravane d’Utrecht is een van de ‘eye catchers’ van het feestelijke 100-dagen-programma. Alle inwoners van Utrecht worden uitgedaagd actief mee te doen! Van peuters op loopfietsen en driewielers tot rollende installaties gemaakt door studenten. Van fietsende eetgelegenheden waar typische hapjes uit de Utrechtse wijken worden geserveerd tot senioren die op duofietsen de staart van de karavaan vormen. Je kijkt je ogen uit! Dit rondrijdende feest van een paar kilometer lang, mag je echt niet missen.

Alle wijken uitgedaagd…

De 10 Utrechtse wijken zijn uitgenodigd om onderdeel uit te maken van dit fietscorso. In deze fietsende karavaan is ruimte voor ieders creativiteit! Zo lassen medewerkers van het bedrijf Stork fietsen aan elkaar die vervolgens meegaan in de grote show. Iedereen heeft wel iets met (of tegen) de fiets, voor elke leeftijdsfase is er een fiets: van driewielers tot rouwfietsen.

De optocht verbeeldt deze relatie van Utrecht met de fiets. Word onderdeel van Caravane d’Utrecht, laat je aansteken door de gekte, help mee of creëer een knotsknettergek maar prachtig paradeonderdeel. Sluit je aan bij het compartiment dat bij jou in de buurt wordt gemaakt of juist bij het compartiment van jouw leeftijdsgroep of word trekker van een compartiment.

Zet de opgebouwde spanning rondom de komst van de Tour om in beeldende of muzikale actie. Caravane d’Utrecht biedt het podium! Een ervaren artistiek en organiserend team staat klaar om samen met jou aan de slag te gaan. Zien we je langs het parcours of wil je helpen bouwen aan deze rijdende creaties?

WETHOUDER
VICTOR EVERHARDT

“De komst van de Tour de France is een unieke mogelijkheid om wereldwijd te laten zien hoe bijzonder en groots de vernieuwing van het Stationsgebied ‘CU2030’ is. Zoals de bouw van de grootste fietsenstalling ter wereld: in 2016 kunnen de eerste fietsen daar al geplaatst worden en in 2018 is de stalling klaar voor 12.500 fietsen.”