zondag 5 juli
start tweede etappe utrecht - zeeland (neeltje jans)

Ook op de tweede dag van Le Grand Départ Utrecht vertrekt het wielercircus weer vanaf de Jaarbeurs Utrecht. Dit keer starten de 22 ploegen aan de voorzijde op de Croeselaan. Na het startschot om 13:10 uur rijdt het peloton geneutraliseerd (rustig tempo) door de straten van de Utrechtse binnenstad en langs de Utrechtse grachten en werfkelders. 198 renners gaan onder de Domtoren door.

Op de Stadhuisbrug wordt traditiegetrouw gestopt voor het fotomoment met de Utrechtse Domtoren als iconisch decor. Vanaf daar koersen de renners in een rustig tempo verder. Uiteraard mag de Maliebaan – het oudste fietspad van Nederland – niet ontbreken op deze route. In Franse braderiestijl kunnen toeschouwers daar genieten van het wielerspektakel dat voorbij trekt. Na 10 kilometer ‘langzaam’ te hebben gereden en afscheid te hebben genomen van de stad, gaat het peloton op ’t Goylaan echt van start. Met een lus door de noordkant van de stad rijden ze nog 20 kilometer door de wijken Leidsche Rijn en Vleuten- De Meern voordat ze koers zetten richting Neeltje Jans in Zeeland.

Woon je aan het parcours, dan zit je eerste rang! Alleen de deur of een raam openzetten is genoeg om te kunnen meegenieten van dit unieke evenement. Woon je iets verder van het parcours, dan zijn er allerlei routes naar alle delen van het parcours die je lopend kunt afleggen. De stad is grotendeels autoluw tijdens de wedstrijd en dat geeft veel ruimte voor voetgangers.

Met passend vervoer naar de Tour

Woon je in de stad maar is het parcours of het evenement waar je naar toe wilt net te ver lopen of woon je in de provincie? Pak de fiets! Deze kun je parkeren op een van de speciale fietsparkeerterreinen, aangegeven met borden; ook voor de racefiets!

Aangepaste dienstregelingen

Vind je dat je te ver van Utrecht woont om te fietsen, dan zijn bussen en treinen die je naar Utrecht kunnen brengen – zowel naar haltes en stations aan de rand van de stad als Utrecht Centraal.

De OV-organisaties hebben hun dienstregelingen aangepast, zetten extra voertuigen in en houden de informatie hierover tijdens het weekend actueel op hun eigen websites.

Toch met de auto?

Zijn fiets en openbaar vervoer echt geen mogelijkheid dan kun je de auto aan de rand van de stad parkeren op speciaal ingerichte parkeerterreinen en vanaf daar verder reizen. De terreinen staan aangegeven op de toegangswegen richting Utrecht en zijn voor de Tourstart te vinden op tourdefranceutrecht.com. De binnenstad van Utrecht is met de auto niet te bereiken.

Voor mensen met een lichamelijke beperking komen speciale plaatsen en regelingen. Deze zijn ruim voor het weekend van 4 en 5 juli te vinden op tourdefranceutrecht.com