ZATERDAG 4 JULI
INDIVIDUELE TIJDRIT

De Tour de France 2015 begint op zaterdag 4 juli met een individuele tijdrit van 13,7 km. Met alleen nog een ploegentijdrit in etappe 9 zullen alle tijdritspecialisten gelijk in deze eerste etappe alles moeten geven om hun positie in het algemeen klassement op voorhand al veilig te stellen.

Het bekende gele startpodium staat achter de Jaarbeurs Utrecht. De renners starten vanaf 14:00 uur om de twee à drie minuten om de Domstad te doorkruisen. Het parcours is vlak en loopt van west naar oost en terug via onder andere Stadion Galgenwaard, het Utrecht Science Park, Rijnsweerd en het Spoorwegmuseum. Het laatste stuk van het parcours overlapt met de eerste kilometers tot de renners het Merwedekanaal oversteken en voor het Centraal Station op de Croeselaan de finish bereiken.

De laatste Nederlandse gele truidrager is Erik Breukink in 1989. Zal Tom Dumoulin er in slagen om in eigen land de gele trui te veroveren?

RECLAMEKARAVAAN:
De kilometerslange reclamekaravaan trekt beide dagen twee uur voor de renners door de stad. Een bonte verzameling van wagens van de Toursponsoren vermaakt het wachtende publiek. Op zaterdag is de gigantische optocht vanaf 12:00 uur te bewonderen op zondag start de karavaan rond 11:10 uur.

DONDERDAG 2 JULI DE PLOEGEN PRESENTATIE

De Tour de France begint al op 2 juli! Twee dagen voor de individuele tijdrit maakt de hele wereld kennis met alle renners die aan de start van de Tour staan op zaterdag 4 juli. Nederlandse toppers als Tom Dumoulin en Bauke Mollema, maar ook renners van internationale faam als Marcel Kittel en Alberto Contador worden op 2 juli tijdens een wervelende show voorgesteld aan dé wielerfans. Deze ploegenpresentatie is in Park Lepelenburg. Het schitterende groene park, midden in de stad, met uitzicht op Utrechts trots: de Domtoren. Het evenement is gratis toegankelijk voor het publiek.

Welke teams kun je ontmoeten op donderdag 2 juli in park Lepelenburg?

De teams die een startbewijs hebben voor de Tour de France 2015 zijn AG2R La Mondiale, Team Giant-Alpecin, Movistar, Bora-Argon 18, Astana, IAM Cycling, Orica-GreenEdge, Bretagne-Séché Environnement, BMC Racing, Katjoesja, Team Sky, Cofidis Solutions Crédits, Cannondale-Garmin, Lampre-Merida, Tinkoff-Saxo, MTN-Qhubeka, Etixx-Quick Step, LottoNL-Jumbo, Trek Factory Racing, Team Europcar, FDJ en Lotto Soudal.