_BT Clear
Aan het woord is Marieke Pauw, coördinator van het Centrum Jong in Wormerland en Oostzaan. “Het Centrum Jong is niet opgericht om ouders te vertellen hoe ze moeten opvoeden. Wij gaan ervan uit dat mensen zelf het beste ­weten wat goed is voor hun kind. Ik ben dan ook tegen betutteling van overheidsorganisaties die je vertellen hoe je moet opvoeden. De meeste ouders hebben geen bemoeienis nodig. Slechts goed advies.”

Wat is leuk aan het werk als coördinator bij Centrum Jong in Wormerland/Oostzaan?

“Bij ons kan iedereen terecht. Ook als je een eenvoudige opvoedvraag hebt. Ouders en opvoeders vinden het prettig dat we met ze meedenken en dat geeft veel voldoening. Soms is dat even zoeken en dat is precies waar het Centrum Jong bij kan helpen. Ouders weten soms zelf niet meer waar ze moeten beginnen als ze een (eenvoudige) opvoedvraag hebben. Wij zijn dan een soort Google of berggids. Als Google om mensen te helpen hun weg te vinden in het oerwoud van (hulp)organisaties. Een berggids omdat ouders zelf de route bepalen en wij ze slechts helpen die route te bewandelen. Die route is overigens voor iedereen anders.”

Waarom een GOED NIEUWS-krant over opvoeden?

“Omdat er genoeg goed nieuws is! In tijden van onzekerheid is dat extra belangrijk. We worden dagelijks overladen met slecht nieuws en in allerlei opvoedprogramma’s zie je vooral wat er mis gaat. Kinderen worden als draken neergezet en ouders als slechte en falende opvoeders. De problemen spelen daar al jaren en het roer moet rigoureus om willen ze alles weer op de rit krijgen. In de praktijk zien we echter vaak iets anders en dat is GOED NIEUWS! Dat is wat Centrum Jong wil uitdragen. Bijna iedere opvoeder worstelt wel eens met de opvoeding. Dat is heel normaal. Gelukkig merken we dat ouders eerder aan de bel trekken met de vraag of we kunnen meedenken.

Ze blijven minder lang met hun vragen rondlopen. Praten over opvoeden lijkt steeds normaler te worden. Daarom is het zo fijn dat je met deze vragen terecht kunt bij Centrum Jong.”

Voor welke vragen kan je Centrum Jong terecht?

Er komen heel veel verschillende vragen bij ons binnen, zoals:

  • Mijn zoon (17 jaar) zit tot midden in de nacht achter de computer en slaapt slecht. Hoe kan ik mijn zoon helpen dit te stoppen? Vader uit Oostzaan
  • Ik vind het moeilijk om nieuwe vrienden te ­maken, wie kan mij helpen? Jongen (10 jaar) uit Wormer.
  • Vier weken geleden ben ik voor het eerst moeder geworden van een prachtige dochter. Het geven van borstvoeding gaat nog moeizaam. Wat kan ik anders doen? Moeder uit Oostzaan.
  • Mijn dochter (5 jaar) eet niet goed, elke avond is het een strijd aan tafel. Wat kan ik doen? Moeder uit Wormer.
  • Mijn zoon (10 jaar) heeft vaak last van woedeaanvallen in de klas, maar ook thuis. Hoe kunnen wij hier als ouders mee omgaan? Vader uit Oostzaan.
  • Op school word ik gepest omdat ik te zwaar ben, ik wil graag leren wat ik hiertegen kan doen en wil ook afvallen. Jongen (14 jaar) Wormer.

Hoe makkelijk of moeilijk de vraag ook is, we willen dat ouders zelf de regie blijven houden. Natuurlijk zijn er ook situaties waarin snel handelen nodig is en in overleg met de ouders kunnen we (bijvoorbeeld) de school er bij betrekken of het Jeugdteam inschakelen. We werken goed met elkaar samen. Daarmee voorkomen we dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd en je je verhaal meerdere keren moet vertellen.”

We zien dat deze krant vol zit met acties, waarom is dat?

“Omdat dat past in een GOED NIEUWS-krant en een positief geluid blijft altijd welkom. Daarom hebben we onder andere gekozen voor artikelen als ‘Pubers zijn geniaal’ en ‘Stop met opvoeden’. Daarmee willen we uitdragen dat opvoeden vooral ook leuk kan zijn.”

Bezoekadressen
Centrum Jong Wormerland

Valkstraat 1, 1531 CW Wormer
Centrum Jong Oostzaan
Riestschoot 342A, 1511 WV Oostzaan
Like ook onze facebookpagina voor Wormer en/of Oostzaan

Colofon

Uitgave van Centrum Jong
www.centrumjong.nl

Verzorgd door

www.ettmedia.nl
050 313 76 00
@ETTMedia

Tekst- en beeldredactie

Centrum Jong

Concept en vormgeving

ETT Media en Skitter

Uitgave December 2015

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits Centrum Jong hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media en Centrum Jong zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear